Dagplejen

Birgitte Thomsen

Dagplejer Profil

 

Om mig

Jeg hedder Birgitte og jeg er fra 1973. Jeg har været fastansat som dagplejer siden 2008. Jeg er gift med Michael (fra ’75) og sammen har vi børnene Louise (fra ’93), Søren (fra ’96), Malthe (fra ’02) og Marius (fra ’04). Michael, de to yngste drenge og jeg bor i Sarup, der ligger 2 km uden for Haarby. Her har vi en stor, åben have med anlagt flisegang og -terrasse, hvor der kan køres på diverse cykler. Desuden har vi en nedgravet trampolin, en sandkasse, et legehus og et gyngestativ. Derfor har børnene rig mulighed for at lege og udfordre sig selv i et trygt og alsidigt udemiljø. Indenfor står der et legeværelse til rådighed for børnene, der via vores gang forbindes med køkkenalrummet, hvor vi også opholder os en stor del af dagen, da det er her vi samles om måltiderne.

 

Som dagplejer lægger jeg vægt på/mine værdier

Som dagplejer lægger jeg stor vægt på, at børnene skal føle sig trygge. Man kan kun modtage læring, hvis man er tryg. Derfor er samarbejdet mellem jeg selv og forældrene meget vigtig for mig, da de også skal føle sig trygge og velkomne i mit hjem. På den måde smitter trygheden også af på jeres børn. En anden ting jeg lægger stor vægt på er, at børnene skal lære at være selvhjulpne. Derfor øver vi os i, at barnet selv skal kunne tage jakken på, når den bliver lagt på gulvet, fra det er cirka 1 år gammelt. Desuden skal barnet under dets tid hos mig lære selv at kravle op på puslebordet samt op i barnevognen. Sko og strømper er også noget, de kommer til at lære selv at påføre sig inden de skal i børnehave. En anden ting jeg gør meget ud af, er måltiderne. Her samles vi alle, snakker og fortæller om oplevelser fra derhjemme eller noget, de har oplevet i dagplejen på dagen. Derfor er det også vigtigt for mig, at børnene føler sig som en aktiv del af måltidets klargørelse. De hjælper ofte med at dække bord og smøre mad, og inden vi skal spise rydder vi altid op i fællesskab.

 

En typisk dag i min dagpleje

En typisk dag hos mig starter med morgenmad til dem, der kommer før 07.30. Derefter er der ”fri” leg, hvor vi gerne hører musik og læser højt i rundkreds. Dette foregår indtil omkring kl. 09.00, hvor vi alle samles til formiddagsmad, der oftest består af brød, frugt, grønt, pandekager eller andet. Derefter er det tid til udelivet. Når vi ikke leger i haven, går vi gerne en tur ud at se på de får og heste, der står på de omkringliggende marker. Når vejret tillader det, cykler vi ofte en tur til legepladsen eller stranden. Jeg går generelt meget op i, at børnene skal have adgang til et rigt udemiljø, hvor vi undersøger og oplever så meget som muligt.

 

Omkring kl. 11.00 skal der gøres klar til frokost. Her hjælper ”de store” til med at dække bord eller smøre mad, og sammen gør vi meget ud af at tale om, hvad det forskellige pålæg hedder, sige be’ om og tak for mad. Desuden snakker vi om farver på tallerkner og kopper, og øver os i at huske, hvad de hedder.

 

Omkring kl. 12.00 – 12.30 har alle været på potte/blevet skiftet og de, der skal sove inde bliver puttet på værelse med egen dyne, mens de, der sover ude bliver puttet i deres barnevogn. Herefter sover børnene til de vågner – jeg vækker dem ikke.

 

Omkring kl. 15.00 er det igen blevet tid til lidt frugt, grønt og brød. Hvis vejret er godt spiser vi gerne på terrassen og bliver derefter ude i haven til børnene bliver hentet senest 10 – 15 minutter før luk, så vi kan tale dagen igennem, hvis der skulle have været noget.

 

Højtider

Højtider fejres enten i Legestuen eller hjemme hos mig. I Legestuen fejres der fastelavn uden forældre, hvor børnene meget gerne må være klædt ud. Desuden holder vi hvert år ”Juletræ” med forældre i Legestuen, hvor vi samles og ønsker hinanden tak for året, der er gået. Dette gør jeg også i mit eget hjem, hvor jeg altid holder julekaffe for forældrene lige inden, vi går på juleferie. Med hensyn til børnenes fødselsdag, vil vi rigtig gerne komme hjem til barnet og fejre dagen ligeså vel som den kan holdes i dagplejen hos mig med boller, flag og sang med de andre børn. En oplevelse jeg har erfaret, at børnene altid nyder i stor grad.

 

Uddannelse/kurser

Før jeg blev fastansat som dagplejer i 2008, har jeg arbejdet som vikar i dagplejer og børnehaver. Jeg har taget grundkurset for dagplejere, og genopfrisker løbende mit førstehjælpskursus, så jeg altid er klar til at yde den hjælp, der skal til, skulle det blive en nødvendighed.

 

Husdyr

Vi har hunden Zimba. En kærlig labrador, der med den største selvfølge omgås børnene og elsker at være i deres nærvær. Det er min klare erfaring, at de finder Zimba's nærvær trygt og nyder at være i hans selskab i løbet af dagen.

 

Legestue

Vi er i Legestuen i Børnehuset Haarby sammen med de andre kommunale dagplejere i byen. Hver fredag skal børnene afleveres og hentes på stedet samt medbringe alt, hvad de skal bruge til dagen, undtaget mad som der sørges for. Det er til stor gavn og glæde for børn, ansatte og forældre, at de kender de andre dagplejere, når de skal i gæstedagpleje.